Krzysztof Skowron
dr Krzysztof Skowron
Katedra Mikrobiologii, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
ul. M. Curie Skłodowskiej 9, 85-094 Bydgoszcz
tel. 52 585-38-38
e-mail: krzysztof.skowron@cm.umk.pl
Specjalność: mikrobiologia żywności, działania przeciwdrobnoustrojowe
Szczególne zainteresowania:
- Drobnoustroje patogenne rozprzestrzeniające się za pośrednictwem żywności
- Fizyczne, chemiczne i biologiczne metody zwalczania drobnoustrojów w środowisku szpitalnym i zakładów przetwórstwa spożywczego
- Naturalne substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
- Biofilmy bakteryjne i ich eradykacja
- Metody higienizacji odpadowej materii organicznej
W obszarze zainteresowań dr hab. inż. Krzysztofa Skowrona, prof. UMK znajdują się przede wszystkim działania przeciwdrobnoustrojowe możliwe do zrealizowania w szpitalach i innych jednostkach ochrony zdrowia oraz w zakładach przetwórstwa spożywczego. Dotychczasowe badania prowadzone i wspólprowadzone przez niego obejmowały, m.in., ocenę skuteczności metod fizycznych, a wśród nich innowacyjnej w skali światowej technologii promieniowej jonizacji katalitycznej (ang. Radiant Catalitic Ionization, RCI) oraz promieni gamma i wiązki elektronów, zimnej plazmy, ultradźwieków, światła widzialnego, a także metod chemicznych, w tym zastosowania związków pochodzenia naturalnego (dezynfektantów, środków dippingowych, etanolowego roztworu propolisu, chitosanu) w eradykacji drobnoustrojów. Metody te w najszerszym zakresie były stosowane wobec bakterii z gatunków: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Proteus mirabilis i Salmonella spp., a także wobec innych potencjalnie patogennych drobnoustrojów. Dr hab. inż. Krzysztof Skowron, prof. UMK zajmuje się także badaniami właściwości feno– i genotypowych szczepów, oceniając wpływ podjętych działań przeciwdrobnoustrojowych na te właściwości, mając na uwadze ochronę zdrowia. Szczególną uwagę poświęca ocenie zdolności tworzenia biofilmu przez badane bakterie, jego oporności na działania przeciwdrobnoustrojowe i intensywności formowania tej struktury w zależności od czynników środowiskowych.